KAMU ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI

Bilindiği üzere 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17 kasım 2020 tarih ve 31307 sayılı gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu kanun ile esnaf ve sanatkarlarmızı yakından ilgilendiren düzenlemeler şunlardır.

• Vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları borçları
  • Sosyal güvenlik primleri Emeklilik kesintisi, işsizlik sigortası primleri, ödemesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta pirimi ve topluluk sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezaları
  • Trafik cezaları ve diğer idari para cezaları ile bunlara bağlı cezalar, gecikme faizleri ve gecikme zamları
  • Belediyelere olan muhtelif borçlar gecikme zamları ve faizleri
  • 7143 sayılı yapılandırma kanununa istinaden yapılandırılan taksit ödemeleri devam eden borçların yapılandırılması
  • 31.08.2020 tarihinden önce verilen idari para cezaları
  • KOSGEB kredi borçları (uygunsuz olduğu tespit edilen krediler)
  • Meslek kuruluşlarına olan aidat borçları

Özet olarak bu kanun 31.08.2020 tarihinden önceki kamuya olan çeşitli borçların yeniden yapılandırılarak ödenmesini amaçlamaktadır.

Kanundan yararlanabilmek için başvurular en geç 31.12.2020 tarihine kadar ilgili idareye yapılabilecek,  yeniden yapılandırılan hazine ve maliye bakanlığına, ticaret bakanlığına, il özel idarelerine ve belediyeler bağlı tahsil dairelerine ödenecek borçların ilk taksiti 31.01.2021 tarihine kadar; sosyal güvenlik kurumuna bağlı borçların ilk taksiti ise 28.02.2021 tarihine kadar ödenebilecektir. Taksit ödemeleri kredi kartı ile yapılabilecektir.

İlk 2 taksitin tamamen ödenmesi şartıyla bir takvim yılında en fazla iki taksitin ödenmemesi mümkün olacak 2 den fazla taksit süresinde ödenmezse yapılandırma iptal edilecektir.